Op deze pagina kun je verzonden mailings teruglezen, zodat je weet waar je aan begint voor je je inschrijft op de mailinglist.
Om je in te schrijven op de mailinglist, of je inschrijving aan te passen, kun je hier klikken.

Datum verzonden : 10/29/2005 11:19:11 AM

Afrika uit

'Hee, dus jullie zijn er bijna!' De laatste paar weken horen we het steeds vaker als we vertellen over de reis en onze plannen tot e kaap. Bijna? Relatief gezien misschien, maar voor ons gevoel zitten we nog middenin Afrika. Of toch niet? Rijden we er nu al langzaam uit?

Vanaf Lilongwe fietsen we in 5 dagen over goed asfalt naar de grens. Onderweg nog 2 mooie wandeldagen op Mount Mulanje, Malawi's 'eiland in de lucht', 2 dagen waarop we niet één andere toerist zien. We fietsen door enorme theeplantages, en kijkend naar de hardwerkende bladplukkers met grote manden op hun rug vragen we ons af hoeveel zij ervan gemerkt hebben dat de slavernij is afgeschaft. We horen dat we in een land zitten met hongersnood, wat we ons moeilijk voor kunnen stellen met overa goedgevulde supermarkten en overvolle marktstalletjes. En dan komen we bij de grens, die we probleemloos oversteken, en zijn we in Mozambique! Nieuw land, spannend land. Spannend omdat het er pas een jaar of 15 vrede is, de ontwapening en ontmijning nog niet voltooid zijn, omdat we maar weinig eerstehands verhalen hebben gehoord over het land, de mensen, de reismogelijkheden.

En het is anders, nieuw, en hier en daar beangstigend. We zien veel vervallen betonnen gebouwen, de meeste met vreemde gaten in de muur. Kogelgaten, denken we. We zien veel kakelverse knalrode Frelimovlaggen. We zien wat mensen die een onderbeen missen, waarschijnlijk van landmijnen. Maar vooral zien we eel mensen zoals we ze al zo lang zien: verbaasd over die rare fietsers, geinteresseerd, vrolijk, gastvrij. Misschien rustiger dan in buurlanden, maar neit bang, en niet agressief. En al heeft Frelimo een gruwelijk aandeel gehad in de burgeroorlog, het is nu gewoon de regeringspartij. Het is vrede in Mozambique, het is rustig.

We kamperen wild, de eerste 10 dagen in het dunbevolkte binnenland, vanwege eventuele mijnen héél voorzichtig: over paadjes die duidelijk recentelijk gebruikt zijn fietsen we de bosjes in, en plassen doen we vlakbij de tent. Het is een van de armste gebieden van onze reis, en drinkwater is hier een nog groter probleem dan het in Niger was. Op een middag vragen we in een dorp naar de dichtstbijzijnde pomp. 'Pomp? Er is een rivier 5 km terug en er is een rivier 15 km heen', vertelt de vrouw van het winkeltje waar we weer een koekjeslunch gegeten hebben bij gebrek aan een restaurantje, of brood. We kiezen voor heen, en staren ijna een uur later ongelukkig naar het ons aangewezen poeltje in e opgedroogde rivier. Groenbruin, schuimig, maar we hebben geen keuze. Wel een goed waterfilter, en al moeten we om de halve liter het filter uit elkaar halen om het schoon te maken, we vinden dat we niet mogen klagen. Voor ons is dit 1 avond lastig, voor de bevolking elk droog seizoen een groot en gevaarlijk probleem.

De kust van Mozambique is anders, heel anders. Een populaire vakantiebestemming voor rijkere Zuid Afrikanen, en daarmee ook vol toeristenfacilitietien die we maandenlang niet gezien hebben: mooie campings (fijn!), duurdere restaurants (jammer), auto's met trailers met quadbikes en jetski's, kleine vliegtuigjes die heen en weer vliegen tussen de kust en wat eilandjes ervoor. We krijgen hier het gevoel Afrika al een beetje uit te zijn... Zelf doen we ook mee aan dit rijke-mensen-circus: duiken! En natuurlijk doen we meer duiken dan we van te voren plannen: vijf keer worden we in een rubberboot met twee enorme 85 pk motoren de zee op gebracht, vijf keer laten we ons achterover de boot uit rollen, vijf keer zinken we 15 tot 30 meter richting bodem voor we ons drijf-controle-vest met exact genoeg perslucht vullen om relatief gewichtloos stil te kunnen blijven hangen boven de koraalriffen. Langzaam flipperen we tussen ontelbare en ongelooflijk bizarre vissen door. We doen hard ons best om rustig blijven om weinig lucht te verbruiken, maar dat is moeilijk als er een paar mantaroggen van 4 meter doorsnede traag om ons heen wapperen, en zelfs de instructeur schrikt even als we opeens vlak langs de open bek van een enorme murene, een soort aal van twee meter bij dertig centimeter, zwemmen. Inktvissen, een schildpad, schitterende schorpioenvissen, finding-nemo-visjes in grote anemonen, kleine felgekleurde garnalen vol idiote uitsteeksels. Wat een wereld.
Het is goed om te zien dat de meeste duikers ongelooflijk voorzichtig zijn geen sporen achter te laten, Afrika zou er anders uitzien als men zich boven water net zo zou gedragen.

We blijven ook om een andere reden wat langer hangen in de duikparadijzen, en dat is dat we niet meer zo'n zin hebben in fietsen. Of wel in fietsen, maar niet in samen fietsen. Veertien maanden is een lange tijd om zo intensief samen te reizen, en wederzijdse onredelijke irritaties zijn de afgelopen maanden tot een vervelend niveau gegroeid. We nemen een beslissing, een moeilijke: vakantie van elkaar
Robert vertrekt 20 minuten eerder uit Tofo dan Wiesje, en 5 dagen later komen we elkaar weer tegen, hier in Maputo. En op deze manier gaan we nog even door, met een CAT-relatie: Cycling Alone Together. Ontmoetingspunten 500 tot 800 km uit elkaar, en daartussen reizen we Alleen. Nieuw, en best eng in het begin, maar fijn weer als twee individuen te leven in plaats van bijna als één.

Tot in Zuid Afrika! 

Wiesje en Robert

Er staan ook weer wat nieuws fotos beschikbaar op: http://www.cyclingsouth.nl/images/photomatic/default.aspx (zie Maputo, Mozambique)


We rijden op een Santos
Onze landkaarten kochten wij bij Landschap, Eindhoven
www.cyclingsouth.nl wordt gehost door Vevida

Deze drie bedrijven steunen onze reis, we zijn ze dankbaar!

Robert Sirre en Wiesje Korf fietsen in 15 maanden van Eindhoven naar Afrika. Met deze reis zamelen ze geld in voor een school in Masaka, Uganda. Help mee, en maak een bedrag over op gironr. 252525 t.n.v. Terre des Hommes o.v.v. Cycling South. Zie voor meer informatie www.cyclingsouth.nl/helpmee

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je ingeschreven staat op de mailinglist van cyclingsouth.nl. Wil je hem niet meer ontvangen, of heb je deze nieuwsbrief van iemand anders doorgestuurd gekregen en wil je juist wel op de lijst staan, ga dan naar www.cyclingsouth.nl/contact/mailinglist/ en pas je gegevens aan.