Op deze pagina kun je verzonden mailings teruglezen, zodat je weet waar je aan begint voor je je inschrijft op de mailinglist.
Om je in te schrijven op de mailinglist, of je inschrijving aan te passen, kun je hier klikken.

Datum verzonden : 7/6/2005 10:26:12 AM

Speeches en stiltes in Masaka

Leuk fietsen, blabla, mooi uitzicht, lekke band, blabla. Al onze verhaaltjes vallen in het niet bij wat we in Masaka meemaakten.

Al een paar keer hebben we geschreven over het project van Terre des Hommes dat we ondersteunen: educatie voor aidswezen. Nu zijn we in Masaka, Uganda: hier gaat het geld heen. Specifieker: naar Caritas MADDO, de lokale organisatie waar Terre des Hommes mee samenwerkt. We worden er hartelijk ontvangen, krijgen uitleg over de organisatie, worden ondergebracht in hun "conferentiecentrum", en maken ons op voor een paar heel vermoeiende dagen: scholen bezoeken en families ontmoeten. En vermoeiend wordt het. Samen met Peter en Andrew maken we behoorlijk wat autokilometers rond Masaka. We beginnen met een lagere school op het platteland, waar een breed glimlachende kleine directeur ons in zijn kantoor nodigt. Dit is een raamloos hokje van 2 bij 2 meter, met wat moeite past er net 5 man in. Aan de muur wat affiches, en een (met de hand gtekend en ingevuld) overzicht van de bestedingen van het Terre des Hommes-geld. We kijken er vluchtig naar, zien het begin van een lijst: "Term I. 23 pens, 12 pencils, 5 bags of cements". Niet echt getallen die wij normaal vinden op een overzicht. Toch worden er hier 30 leerlingen ondersteund die een of beide ouders verloren hebben, of zo arm zijn dat ze zonder hulp onmogelijk naar school kunnen. Ook wordt er geholpen met de "infrastructuur" van de scholen: gebouwen, wc s, schoolbanken.

De ruim 400 kinderen staan inmiddels in vreselijk keurige rijtjes op het grasveld. De directeur houdt een toespraak, deels in het Engels, deels in het Luganda, waar wij geen woord van begrijpen. Wij staan naast de directeur, proberen zo te glimlachen dat de leerlingen ons niet als Grote Weldoener aanstaren maar ons als Leuke Fietser zien, maar misschien is een glimlach daar niet helemaal het juiste instrument voor. We krijgen een andere kans, de directeur overrompelt ons: ze verwachten een speech! Help! De directeur gebaart naar Robert. "Ha", denkt Wiesje, "shit", denkt Robert, kijkt in ruim 800 oogjes en mompelt wat over hoe leuk het is hier te zijn. De kinders klappen, pfoei, klaar, de directeur neemt weer het woord. "And now some words from madam". Opwellende paniek, middelbare-school-gestotter...

Alle pijnlijke speech- en ons-onbekende-etiquette-momenten leiden ons af van wat we eigenlijk zien: heel veel heel arme mensen. De dertig wezen die direct door Terre des Hommes ondersteund worden, worden bij elkaar geroepen, en nu weten we helemaal niks meer te zeggen. Evenals bij de families die we bezoeken, steevast in minihuisjes met 2 of 3 kleine kamers, in totaal kleiner dan de gemiddelde Nederlandse studentenkamer. Een leerlinge brengt ons naar haar ouders zus door wie ze opgevoed wordt en die zelf ook al 2 kleine kinderen heeft, en al een paar jaar geen ouders meer. Achter het huis staan wat bananenbomen, daar leven ze van, en daar liggen ook hun ouders begraven.

Natuurlijk hebben we vanaf de fiets leefomstandigheden gezien, en genoeg ellendige verhalen gehoord, maar hoe anders is het als je aan zo een graf staat, stomgeslagen, als je bedankt wordt voor dat kleine beetje hulp, als er verwacht wordt dat je iets zegt tegen een vrouw (55? 60?) die haar man en zes van haar acht kinderen verloren heeft en 7 kleinkinderen probeert op te voeden, levend van een handvol maisplanten en kippen. En nee, hier geen kinderbijslag, geen AOW, hier is niets. Buren helpen wel een beetje maar zijn vaak net zo arm.

In twee dagen bezoeken we acht van de 19 scholen waar ruim 600 leerlingen door Terre des Hommes ondersteund worden door het betalen van schoolgeld, pennen en schriften, en waar schoolgebouwen gerenoveerd en gebouwd worden, van bedragen waar je in Nederland om zou lachen . Er wordt ook op andere manieren geholpen: een 8 kleinkinderen opvoedende oma kreeg een koe (een Friese!), heeft daar 2 van gemaakt, en heeft nu al jaren een toereikend inkomen door de dagelijkse 50 liter melk die de beesten geven.
We nemen, namens alle donateurs in Nederland, heel veel applaus in ontvangst, kijken naar indrukwekkende zang-, dans- en drumvoorstellingen, voelen ons rare Sinterklazen maar worden steeds beter in speechen.

Alle donateurs: heel, heel hartelijk bedankt! Het geld wordt goed gebruikt, goed doordacht gebruikt.
Dat we Masaka bezocht hebben, wil niet zeggen dat we stoppen met inzamelen: wij gaan door tot 1 maart 2006. Er is nu ruim 5200 euro gestort, en we willen dat het meer wordt! Omdat wij allebei erg onder de indruk waren, hebben we beiden weer eens wat ge-internetbankierd, zelfs vanaf hier een kleine moeite!
Giro 252525 t.n.v. Terre des Hommes o.v.v. Cycling South.

We hebben een paar bedankfotos gemaakt met een aantal van de ondersteunde wezen, zie bij fotos. Mochten er namen missen, dan kan dat verschillende oorzaken hebben: of de naam was voor 25 juni niet bekend bij Terre des Hommes, of het "o.v.v. Cycling South" is niet goed overgekomen. Mail ons, mocht ergens onduidelijkheid over bestaan!
Zie voor meer informatie over het project "goede doel".

Volgende keer weer fietsavonturen, we hebben inmiddels al weer drie dagen genoten van mooie uitzichten, moeras en muggen.

Groeten, Robert en Wiesje

Er staan ook weer wat nieuws fotos beschikbaar op: http://www.cyclingsouth.nl/images/photomatic/default.aspx (zie Donateurs, bedankt and Bukoba, Tanzania)


We rijden op een Santos
Onze landkaarten kochten wij bij Landschap, Eindhoven
www.cyclingsouth.nl wordt gehost door Vevida

Deze drie bedrijven steunen onze reis, we zijn ze dankbaar!

Robert Sirre en Wiesje Korf fietsen in 15 maanden van Eindhoven naar Afrika. Met deze reis zamelen ze geld in voor een school in Masaka, Uganda. Help mee, en maak een bedrag over op gironr. 252525 t.n.v. Terre des Hommes o.v.v. Cycling South. Zie voor meer informatie www.cyclingsouth.nl/helpmee

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je ingeschreven staat op de mailinglist van cyclingsouth.nl. Wil je hem niet meer ontvangen, of heb je deze nieuwsbrief van iemand anders doorgestuurd gekregen en wil je juist wel op de lijst staan, ga dan naar www.cyclingsouth.nl/contact/mailinglist/ en pas je gegevens aan.