Op deze pagina kun je verzonden mailings teruglezen, zodat je weet waar je aan begint voor je je inschrijft op de mailinglist.
Om je in te schrijven op de mailinglist, of je inschrijving aan te passen, kun je hier klikken.

Datum verzonden : 2/5/2005 10:50:50 AM

Ouagadougou!

Ouagadougou! Maar eerst het vervolg op het verhaal over ons Nigeriaanse visum. Lukt het ons om er een te krijgen?

Op ons allernetst gekleed haasten we ons door de maandagochtendspits naar de Nigeriaanse ambassade in Bamako. Interview om 10 uur. Om kwart voor elf is de ambassadeur er, en mogen we plaatsnemen op Nigeriaans groene stoelen.
"Wanneer wilden jullie Nigeria in?"
We spieken even op het aanvraagformulier dat hij in zijn hand heeft, wat hadden we ook al weer uitgerekend?
"Tien april."
"Ah. En na Nigeria?"
"Willen we naar Kameroen."
"Kameroen! En is 20 dagen echt genoeg?"
"Ja, we denken van wel."
"Ah. Nou, dan kunnen jullie het vanmiddag ophalen. Of komt morgenochtend beter uit?"

Verbaasd over het uitblijven van moeilijke vragen kopen we chocola om het krijgen van het visum te vieren. Omdat we in Bamako bestolen zijn van een broek, de kaart en geld, rijden we daarna met een iets krapper budget naar Segou, een overbekende naam door de boeken van Maryse Condé, maar een weinig bijzondere stad; en vandaar naar het mooie Djenné, waarvan de beroemde en indrukwekkende moskee het grootste leemgebouw ter wereld is. We maken digitale fotos van de kaart van andere reizigers (Bart & Sophie, www.woestijnzand.nl), en rijden over leuke zanderige fietspaadjes en met een rivieroversteek in een wel heel diep in het water liggende pirogue naar het gebied van de Dogon.

 "Dogon-land" is een 150 km lange reep land met veel dorpjes, allemaal tegen een bergrichel gesitueerd. De Dogon leven hier sinds 1500. Diverse aanvallen hebben ze af kunnen slaan, maar zelf hebben ze toen ze hier 500 jaar geleden kwamen wonen wel een ander volk verjaagd: de Tellem.
Dogon is deels animistisch, deels christelijk, deels islamitisch. En toeristisch. We bereiden ons voor op bergen blanken die zich vergapen aan huisjes, graanschuren en houtsnijwerk, maar gelukkig valt het mee. Wij bezoeken 1 dag met een gids een aantal dorpjes, delen kolanoten uit aan de ouden van dagen. Vieze dingen, die noten, maar de dorpelingen schijnen er kracht uit te halen.
Al is het leuk eens uitleg te krijgen bij de verschillende bouwsels in een dorp, toch valt het ons een beetje tegen: zulk soort dorpjes zien we al dagen, en omdat 1 op de 5 dorpelingen ons iets probeert te verkopen, voelt het als een toeristenpretpark.
Wel fascinerend zijn de woningen van de Tellem. Die liggen zo hoog dat ze te voet niet bereikbaar zijn. Sommige mensen geloven dat ze vlogen, of die 50 meter omhoog sprongen, om hun huizen te bereiken.

We fietsen verder. De mensen zijn de afgelopen dagen steeds minder vriendelijk geworden. Het landschap is saai, het eten ook, het geld is op, en de weg is slecht. Nogal chagrijnig steken we de grens met Burkina Faso over. En opeens is het feest! Mensen groeten weer met opgestoken in plaats van uitgestoken handen, groepen vrouwen staan te lachen en te klappen alsof we een 2 maanden achterop geraakt staartje van de internationaal bekende Tour du Burkina zijn. En er is yoghurt!
"Ha", zegt Robert, "in Ouagadougou ga ik lekker yoghurt met aardbeien eten!"
"Tuurlijk"
, antwoord ik, "laat je die overvliegen uit Europa?"
Maar wat zien we als we de Burkinese hoofdstad binnenrijden? En wat eten we nu, kwijlend bijna?
Aardbeien!

Er staan ook nog wat nieuwe fotos op de site: http://www.cyclingsouth.nl/images/photomatic/ (zie Ouagadougou, Burkina Faso)


We rijden op een Santos
Onze landkaarten kochten wij bij Landschap, Eindhoven
www.cyclingsouth.nl wordt gehost door Vevida

Deze drie bedrijven steunen onze reis, we zijn ze dankbaar!

Robert Sirre en Wiesje Korf fietsen in 15 maanden van Eindhoven naar Afrika. Met deze reis zamelen ze geld in voor een school in Masaka, Uganda. Help mee, en maak een bedrag over op gironr. 252525 t.n.v. Terre des Hommes o.v.v. Cycling South. Zie voor meer informatie www.cyclingsouth.nl/helpmee

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je ingeschreven staat op de mailinglist van cyclingsouth.nl. Wil je hem niet meer ontvangen, of heb je deze nieuwsbrief van iemand anders doorgestuurd gekregen en wil je juist wel op de lijst staan, ga dan naar www.cyclingsouth.nl/contact/mailinglist/ en pas je gegevens aan.