Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Malawi: straatrecept In Malawi viel het eten op straat een beetje tegen. Wil je Malawinese frietjes, ga dan naar de autosloop. Zoek daar een vlak onderdeel met een dieper deel, bijvoorbeeld een bodemplaat of iets anders, liefst van flinke truck. Zet hem op palen in je tuin, stook er een flink rokend vuurtje onder, en giet een paar liter oude frituurolie in het diepere deel. Snij met de hand frieten, en gooi ze in het lauwe vet. Leuk voor op een feestje: mensen komen aan de plaat staan, en je schept gare (of halfgare) frietjes uit de olie op een plat gedeelte van de plaat. Potje zout en potje chili in een hoekje zetten.

Malawi : restaurantrecept.

(v) Eenvoudige pindaroomsoep voor 4 personen

180 g pindakaas
2 stelen selderij
1 ui
1 liter melk
2 eetlepels olie

Verhit de olie in een soeppan en bak de fijngehakte ui en de fijngehakte selder gedurende 3 minuten. Voeg de pindakaas toe en laat 5 minuten pruttelen. Voeg de melk toe en laat goed doorwarmen. Dien onmiddellijk op.

Bron: Community Aid Abroad Vegetarian Cookbook – vertaling Couleur Locale (www.koffieklets.com)