Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Tanzania: straatrecept I
(v) Chipsi mayai! Vooral leuk omdat het bestellen klinkt alsof je in het brabants chipsi met ei zegt. Heel vet, heel ongezond, heel lekker. Toen we uitrekenden dat we in drie weken toch meer dan 15 chipsi mayais gegeten hadden (nee, we zijn niet aangekomen, maar hoe het met ons cholesterolgehalte zit weten we niet) hebben we besloten te minderen... Maar thuis gaan we het vast nog een keertje eten. Per persoon :
1 klein frietje van de buurtsnackbar
2 eieren
zout
ketchup
evt. beetje chilisaus
Kluts de eieren met een klein beetje zout. Gooi de frietjes in een koekenpan, en giet het geklutste ei erover heen. Op niet al te hoog vuur doorbakken, keren, nog even bakken. Veel ketchup eroverheen, en naar smaak meer zout en chilisaus. En als je echt op zn Tanzaniaans wilt eten, eet je het niet met mes en vork, maar met 1 cocktailprikker.
Tanzania: straatrecept II
(v) Kruidige thee , mmmm. Na de thee geproefd te hebben in sommige Tanzaniaanse eethutjes vinden we gewone zwarte maar saai. Met succes hebben we geprobeerd die lekkere thee na te maken, met kruiden van de markt. Voor een liter thee:
5 kardemompitten
stuk of 5 kleine stukjes kaneelstok (of misschien werkt twee theel. kaneelpoeder ook wel)
2 kruidnagels
evt. halve theelepel gemberpoeder, of wat fijngesneden verse gember
Kook het water met kruiden erin, of als je geen kruidige smaak in je waterkoker of fluitketel wilt, kun je het ook na het koken gewoon in de theepot gooien en mee laten trekken. Zakje gewone zwarte thee erbij, even wachten, klaar! Deze theevariant is lekkerder met suiker dan zonder.
Tanzania: restaurantrecept
Aardappel Anders uit Tanzania!
(v) Pittige aardappeltjes als bijgerecht
225 gram aardappelen
1 ui fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels citroensap
1 theelepel kurkuma
½ theelepel korianderzaad
1/4 theelepel kaneelpoeder
Snufje chilipoeder
1 eetlepel verse peterselie of koriander, fijngehakt
olie
zout
Snij de aardappelen in flinke stukken, kook ze gedurende 10 minuten en giet ze af. Verhit ondertussen de olie en fruit hierin de ui een paar minuten, voeg de knoflook toe en fruit dit nog even mee.
Schep nu de blokjes aardappel in de pan, met de tomatenpuree, het citroensap en alle kruiden. Roer alles goed om, en schenk dan zoveel water in de pan dat de bodem net bedekt is. Dek de pan af en laat de aardappelen in circa 10 minuten onder af en toe roeren gaar worden en het grootste gedeelte van het water verdampen.