Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Uganda: straatrecept
We eten er bijna hetzelfde als in Kenia: saai. Maar: (v) bonen met chapati is een vullend ontbijt! Misschien als je nog pannenkoeken over hebt van de avond ervoor, het zondagochtend is en de winkels dicht, je brood beschimmeld is en er nog ergens een verdwaald blik bonen in de kast staat, en je een flinke fietstocht voor de boeg hebt:
1 klein blik bruine bonen
1 of 2 chapatis (pannenkoek zonder melk) of pannenkoeken
zout
cayennepeper
Warm de bonen op. Snij de chapati/pannenkoek in stukjes, meng door de bonen, en breng op smaak met zout en cayennepeper.
Uganda: restaurantrecept
Ook heel veel gegeten: Matoke, gestampte bakbananenprut. Smaakt een beetje als gekookte witlof vonden we.
Matoke Nyama (Stoofvlees met bananen)
1 kg magere runderlappen (nyama)
zout
2 uien, fijngehakt
4 kookbananen (matoke)
4 eetlepels plantaardige olie
3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel gemengde specerijen
Zet het vlees op met wat zout en een deel van de uien. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onderstaat, dek de pan af en laat het vlees circa 1½ uur zachtjes stoven. Pel de bananen, snijd ze in plakjes en week ze in koud water.
Verhit de olie in een braadpan en fruit de rest van de uien 5 minuten tot ze glazig zien. Voeg de tomaten, de chilipoeder, de tomatenpuree en de gemengde specerijen toe, doe het gestoofde vlees en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten doorkoken, voeg de bananen en 250 ml water toe, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht 30 tot 40 minuten zachtjes koken, tot de bananen gaar zijn.
Een variatie op dit gerecht is matoke ngege (vis). Voeg 1 kg schoongemaakte vis tegen het einde van de kooktijd toe. In Oeganda is cassave (mogo) ook een basisingrediënt en dit kan op dezelfde wijze als de kookbananen worden bereid.
bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore via Esther Westerveld, , www.xs4all.nl/~westher/