Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Eten in Oost-Afrika: voor ons weer nieuw. We zijn heel blij met de frietjes, als afwisseling op de rijst en spaghetti van West-Afrika. Maar echt culinair genieten op straat is geen vaak voorkomende gebeurtenis.

 

Kenia: straatrecept

 

Tsja, wat eten we in Kenia?  Rijst met pens, slappe frietjes met of zonder koud en smaakloos worstje, ongekruide linzen-/bonensoep, gegrilde geit. Nee, niks voor thuis. Of wil er iemand ugali proberen? Ugali is de meest algemene bron van koolhydraten in Kenia, Uganda en Tanzania. Het is een bijzonder solide maismeelpuree, en we aten hem (bijna) altijd met onze handjes. In het begin voorzichtig met een paar vingers, later zoals de mensen van hier het doen: lekker balletjes kneden met je hele (rechter!)hand, met je duim er een kuiltje in maken, en daarmee de saus oplepelen. Ja: puree met kuiltje voor de jus, maar dan anders.

 

(v) Ugali met groentesaus

 

Ugali: 
ruim 500 ml water
500 g maïsmeel

LET OP!!! De verhouding water/meel is in veel recepten heel verschillend, ik weet niet of deze verhouding goed is. Het is de bedoeling dat het een dikke brij wordt, waar je met gemak een grote bal van kan kneden en gooien. Mocht iemand het geprobeerd hebben te maken: we horen graag reacties! 

 

 Groentesoep:
50 g boter
1 kg runderbaklappen, in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels maïsmeel
1 middelgrote ui, fijngehakt
½ theelepel citroensap
zout
½ theelepel chilipoeder
2 rijpe vleestomaten, fijngehakt
500 g witte of groene kool, geschaafd 

 

Breng het water aan de kook en voeg het maïsmeel al roerend toe. Blijf roeren tot er een dikke pap ontstaat. Neem de pan van de warmtebron en blijf kloppen met een houten lepel tot de pap een satijnachtige glans heeft. Dien op bij deze groentesoep.

Verhit de boter in een grote steelpan en bak de stukjes vlees rondom licht goudbruin. Roer het maïsmeel erdoor en laat dit 1 minuut meebakken. Roer de ui, het citroensap, wat zout, het chilipoeder en de tomaten erdoor en laat het geheel nog 3 minuten doorbakken. Spoel intussen de geschaafde kool af en voeg deze samen met 300 ml water aan het vleesmengsel toe. Breng de soep aan de kook en laat hem circa 20 minuten zachtjes doorkoken. Dien direct op met de Ugali.  

 

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore via Esther Westerveld, www.xs4all.nl/~westher/

 

Kenia: restaurantrecept

 

(v) Spinazie met kokosnoot (bijgerecht)

 

Spinazie wordt in heel Afrika in verschillende vormen veel gegeten: in combinatie met vlees, vis, andere groenten of alleen gekruid. Michicha Na nazi is een gerecht van het kleine eiland Lamu voor de kust van Kenia

 

1 grote bos verse spinazie of 500 g. spinazie uit de diepvries
250 ml kokosmelk
60 g ghee (Indiase kookboter) of gewone boter
1 gesnipperde uit
1 gesnipperde tomaat
1 theelepel kerriepoeder

 

Maak de verse spinazie grondig schoon. Kook de verse spinazie 5 minuten in de kokosmelk, en giet het zorgvuldig af. Bewaar het afgietsel.

Verhit in een sauspan de ghee of boter en bak ui en tomaat met kerriepoeder een paar minuten. Voeg de spinazie toe, en de kokosmelk. Roer alles goed door elkaar en kook nog 15 minuten op een laag vuur. Lekker met rijst en gebakken vis.

 

bron: vertaald uit A Taste of Africa : With over 100 traditional African recipes adapted for the modern cook / Dorinda Hafner via Esther Westerveld, www.xs4all.nl/~westher/

 

(maar waarom moest je die spinazie nou afgieten?)