Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Straatrecept
Heee! Hier gebruiken ze weer wat kruiden! En groenten! Deegballen met spinazie, wij vonden het een feest. Al was de variatie matig. En voor het ontbijt: spaghetomeletti! Kluts twee eieren door een flinke schep gekookte spaghetti heen, beetje zout erbij, gesnipperd uitje, en bakken maar!
Restaurantrecept
(v) Kokos-Joloff
Je kan deze versie van een populair Afrikaans gerecht, de Kokos-Joloff,
vochtig laten als een risotto of langer koken voor een droger resultaat.
2 eetl. plantaardige olie
1 ui, gehakt
2 eetl. tomatenpuree
6 dl kokosmelk
2 wortels
1 gele paprika
1 theel. gedroogde tijm
½ theel. vijfkruidenpoeder
1 verse groene chilipeper, ontzaad en gehakt
350 g langkorrelige rijst
zout
Verhit de olie in een grote pan en fruit er de ui 2 minuten in. Voeg de
tomatenpuree toe en roerbak 5 tot 6 minuten op een matig vuur. Giet er de
kokosmelk bij en breng aan de kook.
Hak de wortels grof, verwijder het zaad en de zaadlijsten van de paprika en
hak die ook grof.
Schep de wortels, paprika, tijm, het vijfkruidenpoeder, de chilipeper en
rijst door de kokosmelk. Breng op smaak met zout en peper en breng weer aan
de kook. Leg het deksel op de pan en laat sudderen tot de rijst bijna alle
vocht opgenomen heeft. Dek af met aluminiumfolie, leg er het deksel op en
laat stomen tot de rijst gaar is.
bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant, via Esther Westerveld: www.xs4all.nl/~westher/