Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Ook Nigeria is geen land voor culinairliefhebbers. Rijst met zand, of spaghetti met olie en peper. Wel superfruit: mango of ananas voor de broodnodige pitamientjes.
Nigeria: straatrecept
Eten kopen in de kleine dorpjes was interessant. Het werd meestal verkocht uit plastic bakken, door vrouwen die, ieder met eigen bak, onder een grote boom bij elkaar zaten. Op een slecht afgewassen of zelfs alleen (met de vinger van de verkoper) afgeveegd bord kreeg je je bestelling, als je zover al kwam. Omdat er hier echt weinig toeristen kwamen, deden de mensen vaak wat stappen achteruit als we van onze fiets afstapten. En als een van ons dan op de bakken afkoerste, koersten de verkopers nog wat verder van de koopwaar af. Als we met onze handen hadden duidelijk gemaakt dat we echt best lief waren en graag wat wilden eten, werd er iemand naar voren geduwd, vaak het jongste meisje dat geen nee durfde te zeggen tegen de duwers, en kregen we een bordje van wat zij toevallig in haar bak had. Zo hebben we een paar keer (v) moimoi (gestoomde bonenmeelpuddinkjes)(spreek uit: mojmoj, en niet mwamwa) gegeten, nieuwe smaak, feest!
500 g zwarte-ogen bonen
1 grote ui, fijngehakt
2 rijpe tomaten, fijngehakt
zout naar smaak
1 eetlepel bouillonkorrels of strooigist
2 theelepels chilipoeder
2 eetlepels tomatenpuree
100 ml palmolie of andere plantaardige olie
3 (?) eieren
aluminiumfolie of oude lege blikjes
Ontvel de bonen en week ze 1 nacht in koud water.
Maal de geweekte bonen of pureer ze in een keukenmachine.
Voeg de rest van de ingrediënten behalve de palmolie en eieren aan de bonenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Meng de palmolie met 100 ml heet water en roer dit mengsel door de bonenpuree. Voeg eventueel wat extra heet water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Kluts de eieren, voeg een beetje zout toe.
Verpak tomatenblikjesgrote bolletjes van de bonenpuree in velletjes aluminiumfolie of in oude lege blikjes (ja, zo kregen wij het) met halverwege een dun laagje geklutst ei. Leg de pakjes in het bovenste gedeelte van een stoompan of in een metalen vergiet of zeef boven een pan heet water.
Dek de pan af en laat de moi-moi 1 uur zachtjes stomen. Serveren met drupje chiliolie, als het je nog niet vet genoeg is.
bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore via Esther Westerveld www.xs4all.nl/~westher/, aangepast (wij kregen het altijd met ei en olie, zat niet in het originele recept)
Nigeria: restaurantrecept
Wat hebben we een fantastische restaurantervaring gehad in Kano... Na maanden voornamelijk suf eten, kwamen we in de grote stad in het noorden een Indier tegen, die een slecht lopend restaurant had (wie geeft er hier om lekker eten?). Hij maakte ons lekker met zijn praatjes over zijn gerechten, we maakten een afspraak, kozen wat kleine gerechtjes, spraken een prijs af. En die avond, die avond... Het water loopt ons maanden later nog in de mond. Al was de conversatie wat minder diepgaand:
Mmmm!
Oooooh...
Aaah, heb je deze geproef? Oh, die is, aaahh, mmm...
Ik moet bijna huilen, zo lekker is het
Ooooh, deze dan!
Ik ga vanavond echt mijn tanden niet poetsen
Dus voor diegenen die in Kano verzeild zijn geraakt: ga naar de touristcamp (ook goedkope grote slaapzalen, en roodstaartpapegaaien die graag op hun hoofd gekriebeld willen worden) en vraag naar het Indiaase restaurant. Tenminste, als Sidhiki er nog is: plannen om te verhuizen naar een plek waar zijn kookkunsten iets meer gewaardeerd werden waren er al toen wij er langsfietsen.
Oh ja, Afrikaans, niet Indiaas. Ach, als we toch aan de moimoi zitten: (/v?) Moimoi speciaal. Wij hebben het nooit gegeten, maar volgens de bron is het in heel Afrika een populair feestmaal.
een hoeveelheid eenvoudige moimoi (zie boven)
1 kippebouillonblokje
VULLING (500 G TOTAAL):
verse, gepelde garnalen
kip
stukjes zalm
saucijsjes in plakjes
ui
plakken corned beef
Vet een groot broodbakblik goed in. Maak de moimoi als in het eenvoudige moimoi recept en voeg het kippebouillonblokje aan het basismengsel toe. Stoom de moimoi niet, maar doe een kopje van het mengsel onder in het broodbkblik. Verdeel hierover een laag van de vulling en maak nu afwisselend lagen bonenpuree en vulling, tot het bakblik voor tweederde is gevuld.
Eindig met een laag bonenpuree. Dek het bakblik af met folie, plaats het boven in de oven en bak het gerecht 1½ uur op stand 4 of 180 ºC. Wanneer u een pan hebt, die zo groot is dat er een broodbakblik in past, kunt u de moin-moin stomen door het bakblik in een stoomzak te plaatsen die in een pan met 7½ deciliter kokend water hangt. Doe er zo nodig meer water bij. Wanneer u een mes in de moin-moin kunt steken dat er schoon uitkomt is het gerecht gaar.
bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore via Esther Westerveld: www.xs4all.nl/~westher/
Lijkt ons wel beetje zonde van die dure vullingingredienten, zalm met corned beef? Ach, ieder kan zijn eigen vulling verzinnen. Kip met alleen garnalen en/of zalm en ui, of voor de wat minder verfijnden gewoon gekruid gehakt en ui, of misschien is een lekker gekruid groenteprutje ook wel een succes.