Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
In Benin is er kaas! Weliswaar nogal smaakloze kaas, maar toch, kaas. Mooie kaas: rood van buiten, wit van binnen. Gebakken door de standaardsuffesausjes best lekker. Geen straatrecept, het eten was er saai. Rijst met gekookt ei en tomatenjus.
Benin : restaurantrecept
Vis met okrasaus. Ook deze is niet voor de beginnende koker of viseter !
500 g krabpoten
500 g okras (liefst vers, anders uit blik)
100 g gedroogde garnalen
1 theel. garnalenpoeder
(trassie)
1 theel. gemberpoeder
1 gerookte makreel
peper
zout
Was de krabpoten en kook ze ongeveer 5 minuten in ruim kokend water. Haal de poten met een schuimspaan uit het water en zet ze apart. Maak de okras schoon door het kapje eraf te snijden en ze te wassen. Snijd de okras in smalle plakjes. Neem dezelfde pan met water waar de krabpoten in gekookt zijn en kook de okras in ongeveer 8 minuten gaar (dit is niet nodig bij okra uit blik). Voeg de gedroogde garnalen, garnalenpoeder, gemberpoeder, peper en zout, en de schoongemaakte makreel in stukjes toe en laat nog 8 minuten pruttelen. Serveer er rijst bij.
Bron: Dit recept werd door Felix uit de televisieserie [de bij het boek horende NPS-serie Eten bij de buren] gemaakt en door sasvdberk op smulweb.nl gezet