Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Togo: straatrecept

In Togo zijn we 1 dag geweest, en hebben we niks bijzonders gegeten. Men zegt dat het eten er ongeveer hetzelfde is als in buurlanden Ghana en Benin, met natuurlijk aan de kust wel fantastische zeebeestjes op de barbecue. We zijn vastbesloten meer van dat soort grilvismaaltjes te eten: met olie bestreken vis in zijn geheel of flinke garnalen op een spiesje op de barbecue, eventueel vergezeld van een bakbanaan, anders een aardappel in aluminiumfolie tussen de kooltjes. Biertje erbij, en een mooie poster met strandzicht als je niet aan het strand woont.

Togo: restaurantrecept

Tja, weer vis. Dit is er wel eentje voor kookliefhebbers!

6 tilapia's (of roodbaarzen)

5 uien, fijngehakt

4 tomaten

1/2 theelepel peperpasta

(Afrikaanse winkel)

1/2 kopje arachideolie peper en zout

Bestrooi de schoongemaakte vissen met zout en leg ze in een pan met een klein laagje water. Doe het deksel op de pan en stoof de vis 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het fornuis. Verhit de olie en fruit de uitjes hierin gedurende 5 minuten. Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze bij de uitjes. Laat ze op een lage warmtebron 10 minuten stoven. Roer de peperpasta door de saus en schenk deze over de vis. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat alles nog 15 minuten pruttelen tot de saus goed is ingekookt. Schep het gerecht op een schaal en dien het heet op. Lekker bij rijst.

Bron: frija op smulweb.nl

Togo: restaurantrecept

Tja, weer vis. Dit is er wel eentje voor kookliefhebbers&

6 tilapia's (of roodbaarzen)

5 uien, fijngehakt

4 tomaten

1/2 theelepel peperpasta

(Afrikaanse winkel)

1/2 kopje arachideolie peper en zout

Bestrooi de schoongemaakte vissen met zout en leg ze in een pan met een klein laagje water. Doe het deksel op de pan en stoof de vis 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het fornuis. Verhit de olie en fruit de uitjes hierin gedurende 5 minuten. Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze bij de uitjes. Laat ze op een lage warmtebron 10 minuten stoven. Roer de peperpasta door de saus en schenk deze over de vis. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat alles nog 15 minuten pruttelen tot de saus goed is ingekookt. Schep het gerecht op een schaal en dien het heet op. Lekker bij rijst.

Bron: frija op smulweb.nl

Togo: restaurantrecept

Tja, weer vis. Dit is er wel eentje voor kookliefhebbers&

6 tilapia's (of roodbaarzen)

5 uien, fijngehakt

4 tomaten

1/2 theelepel peperpasta

(Afrikaanse winkel)

1/2 kopje arachideolie peper en zout

Bestrooi de schoongemaakte vissen met zout en leg ze in een pan met een klein laagje water. Doe het deksel op de pan en stoof de vis 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het fornuis. Verhit de olie en fruit de uitjes hierin gedurende 5 minuten. Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze bij de uitjes. Laat ze op een lage warmtebron 10 minuten stoven. Roer de peperpasta door de saus en schenk deze over de vis. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat alles nog 15 minuten pruttelen tot de saus goed is ingekookt. Schep het gerecht op een schaal en dien het heet op. Lekker bij rijst.

Bron: frija op smulweb.nl