Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Ghana: straatrecept 

 

In de streek ten oosten van het Voltameer aten we regelmatig (v) red-red. In Nederland zouden we dat voor 2 personen zo na proberen te maken:
2 bakbananen in stukken (gewone bananen kan ook, maar is minder stevig en daardoor moeilijk heel te houden)
1 blik bruine bonen
cayennepeper, geperst teentje knoflook, bouillonblokje
Bezitters van een frituurpan kunnen de bakbanaanstukken frituren, anders is hij te bakken. Verwarm de bruine bonen, voeg bouillonblokje, cayennepeper en knoflook toe, en eventueel wat allesbinder (hier gebruiken ze gari, dat is net zoiets). Alles op een bordje, eet smakelijk! Thuis ook gemaakt, en het ziet er niet erg feestelijk uit, maar de smaak klopt.

 

Ghana : restaurantrecept

 

Weer een toetje: (v) bananen met appelpindasaus. Niet voor lijners...

plantaardige olie
200 g pinda's
2 appels
citroensap
suiker
1 of 2 kopjes appelsap
3 bananen
2 eidooiers

 

Verhit wat olie. Voeg de pinda's, de appel toe en breng het geheel op smaak met, suiker, citroensap, en een heel klein beetje zout. Bak alles gedurende 3 minuten op hoog vuur. Voeg dan appelsap toe en laat alles onder (bijna) voortdurend roeren 20 minuten zachtjes koken.
Snijd de bananen in grote stukken, en bak ze bruin in wat olie. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Klop de eidooiers los en haal de stukken banaan hierdoor. Verhit een ruime hoeveelheid olie en bak de bananen hierin tot ze krokant zijn.
Schenk de saus over de bananen.

 

Bron: Aangepast van underafricanskies op smulweb.nl