Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Senegal : straatrecept I
Negentig procent van de keren dat we aten bij een eetstalletje, was het hetzelfde: (v) riz sauce, rijst met een dunne pindasaus. Niet van die dikke zoals satésaus bij ons, meer een halve liter bouillon met twee eetlepels pindakaas en een theelepel cayennepeper. Maar eigenlijk vinden we de Nederlandse variant van satésaus lekkerder...
Senegal : straatrecept II
Die andere tien procent was meestal erg lekker: goed gekruid. Dat vinden ze zelf ook, als we een aardige restauranteigenares een keer vragen naar het eten in Gambia, is dit het antwoord: Zij hebben meer ingredienten, maar wij maken het lekkerder klaar!. Afgezien van vele riz-sauces geven haar gelijk. Regelmatig kregen we het beroemde (/v) tieboudienne. Voor vier personen, zelf verzonnen, dus met natte vinger koken:
Voor vier personen vis waarvan je de griltijd weet (geen idee wat wij steeds gegeten hebben)
300 g. rijst
1 kleine aubergine
1 klein kooltje (misschien restje, waar de buitenste bladen al af zijn?)
1 winterwortel
1 paprika
4 ons onbekende bittere groentedingen, lijkt kruising tussen paprika en spruitje, grote spruiten lijken ons wel geschikt
2 uien
4 tomaten
2 teentjes knoflook
beetje citroensap
beetje cayennepeper, kerrie en komijn
zout
Snij de aubergine, kool, paprika en wortel in 4 grote stukken (de kool op zon manier dat hij niet uit elkaar valt, aan elk stuk een stukje steel). Snij ui, tomaat en knoflook klein. Fruit ui en knoflook, bak cayennepeper, kerrie en komijn even mee, en voeg de tomaat en een scheutje citroensap toe. Gooi de grote stukken groente en de vier spruiten erin, als het nodig is een beetje water toevoegen. Lang laten sudderen tot alles goed gaar is, 45 min.misschien? Zo nodig extra water toevoegen gedurende het sudderen. Op smaak brengen met zout.
Gril de vis (zonder kruiden en zonder schoonmaken (tenminste, organen zijn als het goed is als weg, maar kopje en staartje en alle graten horen er nog aan te zitten, vis als vis)) en kook de rijst.
Schep de rijst op vier borden, vis er bovenop, en op elk bord een verzameling van de grote brokken groente: een stuk aubergine, een stuk wortel, een stuk paprika, een stuk kool, een spruit. Mooi, eenvoudig en lekker eten.
Senegal: restaurantrecept
Senegalese kip
3 wortelen
1 rode paprika
3 aardappelen
4 eetlepels pindakaas
1 blik tomatenpuree
300 gram kipfilet
1 bouillonblokje
1 theelepel sambal
olie
rijst of couscous
Snij wortel, paprika en aardappelen en kip in stukken. Verhit de olie, bak de kipstukjes een paar minuten en voeg dan de sambal, tomatenpuree, wortel, paprika en aardappel toe. Giet er na een paar minuten een halve liter heet water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Laat een minuut of 20 sudderen, en voeg dan de pindakaas toe. Serveer met rijst of couscous.