Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Het Gambiaanse eten lijkt bijzonder veel op het Senegalese, al is het soms wat saaier gekruid.

 

Gambia: Straatrecept

 

Oei, wat een heftig (v) ontbijtdrankje hebben ze toch in West-Afrika... Heb je een sterke maag, en wil je wat drinken waar je tot vier uur ’s middags op kan teren, doe dan in een groot glas een klein schepje oploskoffie, twee flink volle eetlepels suikerzes volle eetlepels gesuikerde geconcentreerde melk uit blik (wij kennen het niet uit de supermarkt, een fransman die we tegenkwamen kon zich echter niet voorstellen dat het bij ons niet verkrijgbaar zou zijn, in Frankrijk bestaat het in ieder geval wel), en vul het glas verder met heet water. Eventueel een stukje stokbrood erbij om te dopen. Zoet, vet en vullend. Voorzichtig: toen Robert er een keer twee achter elkaar dronk moest hij overgeven (maar hij was al een beetje ziek, hoor).

 

Gambia: Restaurantrecept

 

Rijst met groenten en visballetjes

1 kg kabeljauwfilet
4 tomaten
2 wortels
1 rettich, of een stuk
1/2 bloemkool
1 fijngehakt sjalotje
3 fijngehakte chilipepers
1 bosje peterselie, fijngehakt
sap van 2 citroenen
paar takjes verse tijm
2 laurierbladeren
flinke scheut azijn
300 g rijst
plantaardige olie

 

Kook de rijst. Bak de vis in de olie aan alle kanten bruin, en snij hem in stukjes. Verdeel de vis in stukjes. Snij tomaten, wortels, rettich en bloemkool in stukjes. Vermeng het sjalotje, de chilipepers, de peterselie, wat zout en het citroensap met wat olie tot een pasta (is heel makkelijk met keukenmachine, zonder gaat het ook). Voeg de helft van de tomaten en de vis toe, en meng het. Doe wat olie op de handen en vorm kleine balletjes van het mengsel.
Breng voor de saus een bodempje water en de azijn aan de kook met de overige groenten en kruiden. tomaten, de worteltjes, de rettich, de bloemkool, het derde pepertje, de tijm en de laurierbladeren Laat dit 30 minuten zachtjes sudderen.
Serveer de rijst met de balletjes, en schep er de groentesaus overheen.

 

Bron: jacman (of rijstomdewereld) op smulweb.nl