Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
In Mauretanie zijn we maar weinig uit eten geweest, en wat we gegeten hebben was vrij saai, of westers/Amerikaans: lekkere pizza en hamburger gegeten in Nouakchott. Door het internationale karakter van de steden aan de kust (door de visserij) is er een gigantische varieteit aan restaurants te vinden: veel Chinees, veel pizzerias, Marokkaans, Senegalees. Maar wat nou authentiek Mauretaans is?
Wij kookten voornamelijk zelf, en in de woestijn heel saai: spaghetti met een blikje tomatenpuree en een blikje sardientjes, soms met een ui, en een bouillonblokje.
Geen straatrecept, op straat aten we niet meer dan een broodje boter met omelet, of gebakken vis van de markt op een stuk stokbrood.
Mauretanie: restaurantrecept
Nomadenspiezen met lamsvlees voor op de barbecue
500 g lamsvlees
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels mosterd
1 fijngehakte chilipeper
1 theelepel basilicum
1 aubergine
2 groene paprikas
2 uien
4 tomaten
cayennepeper
Marineer het lamsvlees minstens 30 minuten in een mengsel van olie, mosterd, chilipeper en een basilicum. Snij de aubergine en de paprikas in stukken, de uien en tomaten in vieren. Rijg lamsvlees en stukjes groenten aan 4 pennen, en bestrooi ze met cayennepeper en zout. 20 minuten roosteren op barbecue (of op een zelfgestookt vuurtje op het grootste strand dat je kan vinden, voor het echte woestijngevoel (zand tussen je tanden))