Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Marokko... wat een feest! Vooral het gebak en zoetigheden waren verrukkelijk, maar dat heeft er misschien mee te maken dat we de Ramadan volledig meegemaakt hebben: ’s avonds wordt er dan veel zoet gegeten.

 

Marokko: Straatrecept

 

In Marokko zijn ze meesters in het maken van (/v) supergevulde broodjes. Wij hebben ervan genoten, maar is het thuis ook nog lekker om een stuk stokbrood te vullen met aardappelpuree èn frietjes èn rijst èn macaroni èn tonijn uit blik èn doperwtjes uit blik èn tomaat èn gekookt ei èn komkommer èn eventueel nog pittige worstjes, en al het andere wat je maar in je keuken of in de aanbieding bij de buurtsuper tegenkomt?

 

Marokko: Restaurantrecept I

 

(v) Tabouleh als maaltijdsalade (2 pers) of bijgerecht (4 pers), vooral op warme dagen heel lekker.

200 gr. bulgur (of couscous, dan niet bakken, evt. alleen roosteren)
olie
bouillonblokje
200 gr sperziebonen
4 tomaten
1 ui
sap van ½  of 1 citroen
bladpeterselie
verse munt

 

Maak boontjes schoon en snij ze doormidden, snipper de ui en hak de tomaten in kleine stukjes. Bak de bulgur in een beetje olie tot de korreltjes volledig bedekt zijn. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg water toe, in volume ongeveer anderhalf keer zoveel als de bulgur. Kook de boontjes beetgaar. Hak de kruiden fijn. Meng de bulgur, boontjes, ui, tomaten, kruiden en citroensap. Evt. nog wat honing-mosterddressing toevoegen.

 

Marokko: Restaurantrecept II  

 

Echt Marrokkaans eten komt natuurlijk uit de (/v) tajine, een aardewerken stoofpot. In een gewone pan zijn dit soort schotels ook goed te maken. Soms maken we op onze benzinebrander een ‘stoofschotel’ van beschikbare groenten met Indiase kruiden (of wat er voor specerijen voorhanden zijn, met beetje knoflook en sambal), en dan wat minder dan in Indiase gerechten, aangevuld met flink wat kaneel en veel muntblaadjes. Of, voor een flink aantal personen, bijvoorbeeld zoiets:

 

500 g. lamsvlees
2 courgettes
2 winterwortelen
1 blik kikkererwten
1 rode paprika
1 aubergine
2 uien
4 tomaten
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 bouillonblokje
100 g rozijnen
2 theel gemberpoeder
2 theel kaneel
2 theel versgemalen zwarte peper
zout

 

Maak alle groenten (ook peper en knoflook) schoon en snij ze in stukjes. Braad eerst het vlees goed aan en voeg dan alle groenten toe, behalve de kikkererwten, en verkruimel het bouillonblokje er boven.

Voeg een scheut water, rozijnen, kikkererwten, en kruiden toe, en stoof het geheel minstens een half uur. Serveren met brood, bijvoorbeeld turks brood.