Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.

Eten is in Spanje goed, lekker en belangrijk. Drink er wijn of een droge sherry (verbastering van Jerez, waar de sherry vandaan komt) bij of voor, en geniet van deze vegetarische variant van de overbekende Paella:

Paella voor 4 personen

7 deciliter groentebouillon
250 gram rijst
250 gram tomaten
200 gram kaas
80 gram amandelen
30 gram olijven
4 eetlepels olijfolie
3 uien
2 eieren
1 paprika
1 courgette
1 teentje knoflook
peper
zout
evt. saffraan, evt. is ook wat kurkuma voor de kleur te gebruiken

Rasp de kaas. Week de saffraan in water alvorens te verwerken. Snijd courgette in dikke plakken, olijven in dunne plakjes, paprika in sliertjes. Hak ui, knoflook, tomaten, amandelen en eieren in grove stukken. Bestrooi de courgette met zout en laat deze 35 minuten in een vergiet uitlekken.
Fruit de ui in de olie in de koekepan. Voeg de rijst toe en laat deze 2.5 minuut zachtjes meefruiten. Blijf roeren om aanzetten te voorkomen. Giet de bouillon erbij en voeg saffraan met weekwater en knoflook toe en breng alles al roerend aan de kook. Bak het met deksel op de pan nog dertig minuten op zacht vuur. Spoel de courgette onder koud water af en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze in de pan met de paprika’s en tomaat. Giet er nog wat kokend water bij als de rijst al te droog is. Voeg zout en peper toe en laat alles opnieuw met de deksel op de pan 12 minuten heel zacht doorkoken tot de rijst gaar is en de paprika en courgette gaar, maar nog knapperig zijn. Doe de paella over in een vuurvaste schaal. Bestrooi met amandelen, gehakte eieren en kaas en garneer het geheel met plakjes gevulde olijven. Zet de schaal nog even onder de hete grill tot er een bruin korstje op is gevormd. Een gemengde salade smaakt hier prima bij.