Hier staat (of komt, indien we er nog niet geweest zijn) een kort verhaaltje over het eten zoals wij dat ervaren hebben, minstens één straatrecept (met soms zelf bedachte bereidingswijze), en minstens één restaurantrecept wat we ergens zijn tegengekomen (soms internet, soms kookboek).
Een (v) betekent vegetarisch (ik beschouw vis als vlees), een (/v) makkelijk vegetarisch te maken door vlees of vis gewoon weg te laten.
Salade Nicoise blijft lekker en is, afgezien van een paar ingredienten, ook onderweg nog goed te maken. Er bestaan veel variaties op, en net zovele discussies over wat de echte is. De basisingrediënten zijn in elk geval kropsla, tomaten, haricots verts, eieren, ansjovis en olijven, en dit is een lekkere en zeer eenvoudige variant voor een voorgerecht van ongeveer 4 personen:
Salade Nicoise
2 hardgekookte eieren
1 kropsla
4 tomaten
3 gekookte aardappelen
2 groene paprika’s
8 ansjovisfilets (uit blik)
100 gr tonijn uit blik
8 zwarte olijven
Zwarte peper
Zout
Wijnazijn
Olijfolie
Leg de gewassen en uitgelekte slabladeren op een platte schaal en schik hierop de in plakjes gesneden aardappelen, tomaten en eieren, de in reepjes gesneden paprika’s, de kleingesneden ansjovisfilets, de olijven en de uit elkaar geplukte tonijn. Maal er peper over, voeg wat zout toe en bedruppel de salade met azijn en olijfolie. Serveer er stokbrood bij.